Sylvia ChanG
Kärlekens många språk

AFF är mycket glada över att få samarbeta med Cinematekets retrospektiv om Taiwanesiska skådespelerskan och regissören Sylvia Chang!

År 2023 visade vi filmen A Light Never Goes Out av Anastasia Tsang, en av Changs senaste roller. Nu i ramen av retrospektiven kommer ni kunna upptäcka 8 av de filmerna (från 1979 till 2017) som har präglat Sylvia Changs karriär både framför och bakom kameran.

Du som besökte Asiatiska Filmfestivalen : ange koden AFF25 i biljettkassa i Filmhuset så kan du köpa biljetter till filmerna som ingår i retrospektiven "Sylvia Chang - Kärlekens många språk " för 70 kr istället för 110 kr

 

PROGRAM

“Filmstjärna, kvinnoskildrare, obotlig romantiker. Sylvia Chang ingick i den taiwanesiska nya vågen och höll närapå att dränkas av den, men varken stress eller kyliga branschpampar kunde släcka hennes glöd. Utomlands började hon göra filmer, framför och bakom kameran, på olika språk - ofta med kärleken i fokus.”

 

SHANGHAI BLUES
上海之夜

av Tsui Hark
med Sylvia Chang, Kenny Bee, Sally Yeh
1984 | Hong Kong | 103 min | Kantonesiska -svensk text | 35 mm
från 11 år

Året är 1937. Det andra kinesisk-japanska kriget är i full blom och bomberna faller över Shanghai. Under en bro möts Tung (Kenny Bee) och Shu (Sylvia Chang), insvepta i skuggor mot en fond av krigsglöd, och lovar varandra att mötas efter krigets slut. Några år senare hankar sig båda fram i efterkrigstidens desillusionerade nöjesbransch: han en clown med låtskrivardrömmar, hon en nattklubbsartist med växande fanskara.

Båda drömmer om återföreningen, utan att riktigt minnas hur den andra ser ut - vilket gör sig påmint när de slumpmässigt hamnar i samma lägenhetsbyggnad. Situationen kompliceras när Shus rumskamrat förälskar sig i Tung och filmen urartar i ett slapstickartat triangeldrama kantat av själsstukade veteraner, knivviftande gangstrar, hänsynslösa nattklubbssluskar och kladdiga miljonärer.

Tsui Hark hör till Hongkongfilmens främsta actionpionjärer, både som regissör (däribland Once Upon a Time in China-trilogin) och som producentjätte (bland andra A Chinese Ghost Story och John Woos Hongkongsuccéer). Shanghai Blues är en koreografiskt övertänd och sprudlande uppvisning i skadeglädje, musikalnummer, vilda slagsmål och låg humor.

🎫Filmhuset, bio Victor: 05 mars - 18:00

Visningen följs av ett samtal mellan Sebastian Lindvall, curator på Cinemateket, och Maria Razakamboly, medgrundare till och programchef på Asiatiska Filmfestivalen.

20 30 40

av Sylvia Chang
med Sylvia Chang, Rene Liu, Angelica Lee
2004 | Kina, Taiwan | 120 min | Mandarin - engelsk text | 35 mm
Barntillåten

Romkomtriptyk som skildrar tre kvinnor i tre åldrar. Angelica Lee är sångerskan som försöker slå igenom, René Liu är flygvärdinnan som bara vill landa i livet och Sylvia Chang - som även regisserat - är floristen som ger sig ut på dejtingscenen efter att ha upptäckt sin makes otrohetsaffär.

Sylvia Chang har tillsammans med sina två yngre medspelerskor utvecklat berättelserna som legat till grund för manuset, som Chang istället skrev ihop med de kvinnliga författarna Coo-Bi GC och Cat Kwan. Lätt och ledigt rör sig den romantiska filmen från nyvuxen nyfikenhet till stabilitetslängtan och självtrygghet. Ibland tangerar linjerna varandra, utan att riktigt krocka - eller är det i själva verket tre versioner av samma kvinna? Obesvarade frågor till trots är det en fantastiskt fin film med inbjudande färger som livsbejakande påminner om att det aldrig är för tidigt - eller för sent - för ett självförverkligande.

🎫Filmhuset, bio Mauritz: 08 mars - 18:00

LEGEND OF THE MOUNTAIN
山中傳奇

av King Hu
med Sylvia Chang, Chun Shih, Feng Hsu
1979 | Taiwan, Hongkong, Sydkorea | 192 min | Mandarin - Engelsk text
från 15 år

En ung student ger sig av mot bergen för att finna arbetsro inför sitt koncentrationskrävande arbete med att översätta buddhistiska texter som sägs kunna ge makt över de varelser som befolkar livet efter döden. Väl uppe bland bergen upphävs tid och rum med fantasmagorisk fart och han befinner sig snart i en kamp mot demoner, exorcister och mystiska krigare.

Huvudrollen spelas av Chun Shih, som även syntes i King Hus Dragon Gate Inn (1967) och Touch of Zen (1971) - två av nyckelverken inom wuxia, den gravitationstrotsande genren som kretsar kring svindlande svärdskamper. Här kastas traditionen in i en naturlyrisk, musikalisk häxbrygd av hallucinogen skräck och sagolik fantastik. Mästerliga Legend of the Mountain var en av två filmer som regissören spelade in i Korea, men med en mestadels taiwanesisk ensemble - inklusive Sylvia Chang i rollen som Moln, en värdshusvärdinna med oanade krafter.

🎫 Filmhuset, bio Victor: 16 mars - 16:00


TEMPTING HEART
心動

av Sylvia Chang
med Takeshi Kaneshiro, Gigi Leung, Sylvia Chang, Karen Mok
1999 | Hong Kong | 115 min | Kantonesiska - Engelsk och kinesisk text | 35 mm
från 15 år

Sylvia Chang regisserar och gör rollen som filmskapare som ger sig på att göra en självbiografisk film om sin första kärlek - ett självutforskande projekt som får henne att se sitt förflutna i nytt ljus. I återblickar på sjuttiotalets skoldagar möter vi hennes yngre jag som förälskar sig i Takeshi Kaneshiros blyga tonåring, men ett triangeldrama tar form och föräldrar försöker dämpa de unga älskarnas euforiska hjärtslag.

Tempting Heart är en ytterst personlig, självreflexiv film, utan att metalagren någonsin står i vägen eller riskerar att lägga en blöt, intellektuell filt över kärlekshistorien. "Det här är den sortens film som blir bättre och rikare ju längre in man kommer, till en punkt där publiken bara hungrar efter mer", skriver Derek Elly för Variety medan Notebooks Sean Gilman kallat den för Changs "första verkligt stora film som regissör".

🎫 Filmhuset, bio Victor: 18 mars - 18:00

PRINCESS D
想飞

av Sylvia Chang, Alan Yuen
med Daniel Wu, Angelica Lee, Edison Chen
2002 | Taiwan, Hong Kong | 106 min | Mandarin, kantonesiska - engelsk och kinesisk text | 35 mm
från 15 år

Princess D har kallats en blandning av Hou Hsiao-hsiens Millennium Mambo (2001) och John Hughes Drömtjejen (1985), en jämförelse som ger en fingervisning om det cyberdeliska kärleksdramats uppfriskande mix av urban millennieskiftesalienation och pojkrumsfantasi.

Daniel Wus spelprogrammerare faller för Angelica Lees tuffa diskoteksbartender och får idén att använda henne som modell för en virtuell idol, men blir snart varse att den mänskliga förlagan inte alls är lika perfekt som hennes digitala alter ego.

Den virtuella idolkulturen är ett högst verkligt fenomen i delar av Asien, inte minst i Japan där nittiotalsfenomenet Kyoko Date följts av listtoppande Hatsune Miku. Sylvia Chang och medregissören Alan Yuen tar sig an den tidstypiska spel- och nätkulturen med en uppfriskande blandning av 3D-animationer och stämningsmättade stadsbilder, vackert fotograferade av Mark Lee Ping-Bing (känd för sina många samarbeten med ovan nämnda Hou).

🎫Filmhuset, bio Victor: 22 mars - 18:30

MARY FROM BEIJING
夢醒時分

av Sylvia Chang
med Gong Li, Kenny Bee, Wilson Lam
1992 | Hong Kong | 97 min | Kantonesiska, mandarin, engelska -engelsk text
från 15 år

Hjärtevärmande och vackert fotograferad romkom med alienationstyngd klangbotten där Gong Li är kinesiskan Ma Lei - ett namn som i brittiskkoloniserade Hongkong låter som "Mary" - som utan arbetstillstånd extraknäcker för sin slemmige juvelerarpojkvän. Han vill hellre ha ett hemligt kuttersmycke än att hjälpa henne att få ett medborgarskap. I den rotlösa längtan efter stabilitet får hon upp ögonen för en nyinflyttad granne (Kenny Bee) som befinner sig mitt i en skilsmässa.

Bakom filmen står en rejäl skara talanger. Utöver Wong Kar-wais flitiga samarbetspartners (produktionsdesignern William Chang och fotografen Christopher Doyle) listas Zhang Yimou som "planerare", medan hans musa Gong Li delar dukutrymmet med Hongkongstjärnan Kenny Bee (som tidigare spelat mot Sylvia Chang i Shanghai Blues).

Upphovspersonernas spridda nationaliteter gifter sig väl med filmens utanförskapstema. Samtidigt drar Sylvia Changs ömsinta berättande nytta av huvudpersonernas kommunikationskrockar för att visa hur filmisk romantik kan tala ett universellt språk.

🎫Filmhuset, bio Victor: 31 mars - 18:00

LOVE EDUCATION
相愛相親

av Sylvia Chang
med Sylvia Chang, Zhuangzhuang Tian, Yueting Lang
2017 | Hong Kong, Taiwan, Japan | 113 min | Mandarin, kantonesiska - engelsk text
från 15 år

Sylvia Chang har flera gånger återkommit till berättelserna som sträcker sig över generationer, där levandegörandet av det förflutna sprider nytt ljus på samtiden. Liksom i 20 30 40 möter vi i Love Education tre kvinnor i olika åldrar. En dotter, en mamma och en styvmormor.

Privat- och yrkesliv krockar för Lang Yuetings 30-åriga tv-arbetare när hennes mamma, Sylvia Changs lärarinna, gör sin fars första fru upprörd för att hon försöker få sina föräldrar begravna ihop. Deras infekterade gräl hamnar på film och familjeintrigerna blommar ut i en rikstäckande skandal som drar in hela byn i de mörka och högt personliga familjehemligheterna. För Notebook skriver Sean Gilman att Love Education är lika sevärd som Changs andra filmer, vacker och fylld med humor som lättar upp de mörka och sorgtyngda stunderna, men att det framför allt är ett "djupt omtänksamt verk, lika smart som mänskligt."

🎫Filmhuset, bio Victor: 05 april - 18:00

THE SECRET

av Ann Hui
med Sylvia Chang, Angie Chiu, Norman Chu
1979 | Hong Kong | 90 min | Kantonesiska -engelsk text
från 15 år

Idag förknippar de flesta Ann Hui med politiskt eldiga och finstämda dramer, som Boat People (1982) och A Simple Life (2011). Hennes långfilmsdebut var raka motsatsen: en färgstark, stilsäker och intrikat spänningsfilm som i stället för att blicka framåt gör voyeuristiska blinkningar till Hitchcocks och Argentos febriga filmvärldar.

The Secret är baserad på ett verkligt dubbelmord, där en ung läkare och dennes fästmö hittades avklädda och livlösa i den centralt Hongkongbelägna Lung Fu Shan-parken. Sylvia Chang spelar parets misstänksamma granne, vars lätt paranoida utredning bryts upp i perspektiv som upplöser tid och rum. Det bitvis invecklade mysteriet hade varit nog så mycket mer förvirrande utan Ann Huis visuellt precisa navigering i vackra och skrämmande miljöer, inspelade på plats i Hongkongs västra distrikt. Filmens snirkliga väg leder till en chockerande final som lär få en och annan åskådare att tappa hakan.

🎫Filmhuset, bio Victor: 13 april - 18:00

 

Du som besökte Asiatiska Filmfestivalen : ange koden AFF25 i biljettkassa i Filmhuset så kan du köpa biljetter till filmerna som ingår i retrospektiven "Sylvia Chang - Kärlekens många språk " för 70 kr istället för 110 kr.

 

Sylvia Chang - Kärlekens många språk retrospektiv arrangeras av Cinemateket

Texterna ovan kommer från Cinematekets sidan